Wszystko, co trzeba wiedzieć na temat sushi

Coraz większą popularnością w Polsce cieszy się sushi, które uwielbiają przede wszystkim miłośnicy ryb i owoców morza. Dania tego typu dostępne w sklepach mogą znacząco odbiegać jakością od tych, które serwują renomowane restauracje. Warto więc znaleźć odpowiedni lokal lub przygotować tę potrawę samodzielnie, co jest jednak niezwykle czasochłonne. Wszelkie istotne informacje o tym daniu przedstawiamy w tym artykule, dlatego fanów tego rarytasu zachęcamy do lektury.

Czym jest sushi?

Sushi to danie kuchni japońskiej, które składa się przede wszystkim z ryżu i ryb lub owoców morza. Najczęściej pojawiają się w nim: łosoś, tuńczyk, ryba maślana, tilapia, dorsz, węgorz unagi, krewetki czy paluszki krabowe. Pozostałymi składnikami tej potrawy zwykle są wodorosty nori i różne warzywa – np. ogórek, tykwa, rzodkiew, marchew lub japońska rzepa.

Trzeba wspomnieć, że wyróżnia się kilka rodzajów sushi, a najpopularniejszym jest nigiri, czyli ręcznie formowana porcja ryżu przykryta kawałkiem ryby, krewetki lub innych owoców morza. Dużym zainteresowaniem wśród Polaków cieszą się także inne typy tej potrawy – np. futomaki, hosomaki czy uramaki.

Hosomaki to drobne plasterki sushi, których grubość wynosi zaledwie 2-3 cm, a w środku poza owocami morza zwykle znajdują się wspomniane już warzywa, które otaczają prasowane algi morskie. Do ich formowania używa się bambusowej maty, następnie krojąc je na kawałki. Nieco grubsze są futomaki serwowane w dekoracyjnej formie – często wystają z nich części ogórka czy sałaty czyniące potrawę wyjątkowo atrakcyjną. Uramaki zwija się z kolei w nieco inny sposób, na samym początku układając klejący ryż, a dopiero później wodorosty i resztę dodatków. Zazwyczaj posypuje się je sezamem bądź kawiorem, jakie zapewniają miły efekt chrupnięcia.

Rolka sushi – ile kawałków się na nią składa?

Standardowa rolka sushi zwykle złożona jest z 6-8 kawałków, a jej waga przeważnie wynosi ok. 150-200 gramów. Idealną porcją dla jednej osoby wydają się być dwie rolki, choć oczywiście zależy to od indywidualnych potrzeb każdego człowieka. Wybierając zestawy lub komponując własne warto zadbać o ich zróżnicowanie – np. 6 plasterków futomaki z łososiem, 8 hosomaki z tuńczykiem i 2 nigiri z doradą. Trzeba się liczyć z tym, że wizyta w takiej restauracji może mocno obciążyć portfel, gdyż zamówienie kilkunastu kawałków tej potrawy zazwyczaj wiąże się z kosztem ok. 80-100 zł – nieco taniej będzie w przypadku setów wegetariańskich.

Jak jeść sushi? – przydatne wskazówki

Wiele osób zastanawia się, jak jeść sushi pałeczkami, a ten sposób spożywania potrawy budzi u nich spore obawy. Tymczasem ta przyjęta przez większość Polaków metoda wcale nie jest koniecznością, a sami Japończycy bardzo często robią to rękoma. Na pewno nieakceptowalne jest z kolei używanie do tego widelca i noża.

Jeśli dla kogoś jedzenie sushi za pomocą pałeczek jest zbyt dużym problemem, to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest odłożenie ich i skonsumowanie dania własnymi rękoma, bez obaw, że zostanie się posądzonym o brak kultury. Każdy, kto chciałby zrobić to w sposób profesjonalny, może do tego użyć wspomnianych przyrządów – nauka tej czynności początkowo może wydawać się dość skomplikowana, lecz z czasem nabierze się wprawy.

Jak jeść sushi pałeczkami w prawidłowy sposób? Najistotniejsze jest unikanie wymachiwania nimi, gdyż można tym wyrządzić sobie krzywdę. W pierwszej kolejności należy oderwać jedną pałeczkę od drugiej, następnie nabierając potrawę. Przed wzięciem do ust łagodnie moczy się ją w sosie sojowym lub unagi i nakłada wybrane dodatki. Należy od razu skonsumować cały kawałek, bez krojenia czy podziału na części – to zapewni poczucie pełni smaku, z której słynie to danie. W przerwie pomiędzy poszczególnymi rodzajami tego przysmaku warto spożyć odrobinę marynowanego imbiru w celu przeczyszczenia kubków smakowych. Po zakończeniu korzystania z pałeczek trzeba położyć je równolegle do brzegu stołu.

Jak jeść sushi? Na zimno? A może na ciepło?

Choć sushi zwykle podaje się na zimno, to w niektórych miejscach można dostać podgrzaną rolkę. W takich sytuacjach, najistotniejsze jest to, aby jedynie zewnętrzna strona skórki była ciepła.

Japońskie danie na ciepło zazwyczaj obtacza się tempurą, czyli chrupiącą panierką, która zapewnia jeszcze większe doznania smakowe. Przygotowując taką potrawę samodzielnie, należy najpierw zająć się obtoczeniem całej rolki w cieście i usmażeniem jej, a dopiero na końcu pokrojeniem.

sushi

Czy sushi jest lekkostrawne? – porady dla osób na diecie

Fanów sushi jest w Polsce coraz więcej, jednak ludzie będący na diecie lub zmagający się z różnymi problemami żołądkowymi zastanawiają się, czy mogą je spożywać. Jego lekkostrawność zależy w dużej mierze od składników i sposobu przygotowania. W pierwszej kolejności należy skupić się na białym ryżu – do przyrządzenia tego dania używa się ugotowanego oraz wymieszanego z zaprawą. Cechuje się on mniejszą zawartością błonnika w porównaniu do pełnoziarnistego, w związku z czym łatwiej się go trawi.

Duże znaczenie mają także ryby – zdrowym wyborem będą tłustsze gatunki, takie jak łosoś, tuńczyk czy makrela, gdyż są one bogate w kwasy Omega-3, lecz bardziej lekkostrawne są chude – np. dorsz, morszczuk lub mintaj. Wybór tych ostatnich może korzystnie wpływać na ludzki układ pokarmowy, co jest niezwykle istotne dla osób z wrażliwymi żołądkami.

Lekkostrawne są również wodorosty nori, jednak warto wspomnieć o ich dużej zawartości błonnika, w związku z czym ich nadmiar może zaszkodzić tym, którzy mają wrażliwy układ pokarmowy. Ostrożność należy także zachować przy jedzeniu ostrego japońskiego chrzanu o nazwie wasabi – jego niewielka ilość powinna wspomagać czynności trawienne, lecz gdy zje się go za dużo, może podrażniać śluzówkę żołądka.

Wśród Polaków panuje przekonanie, że lekkostrawne jest sushi przyrządzone z surowych ryb, lecz nie zawsze jest to zgodne z prawdą. Jeśli do tej pory nie spożywałeś takich produktów, możesz napotkać na problemy z trawieniem. Szczególnie ciężkostrawne mogą być ryby smażone w tempurze, a najkorzystniejszym rozwiązaniem będą zestawy z gotowanym dorszem czy morszczukiem.

Sushi – czy warto sięgać po to danie?

Informacje odnośnie do tego, jak jeść sushi pałeczkami i czy ten pokarm jest lekkostrawny mogą przydać się wielu fanom tego japońskiego specjału. Choć można je spożywać rękoma, to warto przed wizytą w restauracji serwującej to danie poćwiczyć używanie pałeczek, gdyż w Polsce ten sposób jest najpopularniejszy. Najlepiej także zapoznać się z opiniami dotyczącymi danych lokali, które mogą pomóc w dokonaniu słusznego wyboru.