Wiele osób marzy o podróży do Indii, które słyną z niezwykle ciekawej kultury i folkloru. Dużym uznaniem cieszy się także tamtejsza kuchnia będąca jedną z najpopularniejszych na całym świecie. Potraw z tego kraju można spróbować w różnych restauracjach w Polsce – głównie w dużych miastach. Poniżej prezentujemy informacje o niektórych indyjskich daniach – ich skosztowanie może być prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Indyjska kuchnia w Polsce – czym się kierować przy wyborze restauracji?
W większych miastach można znaleźć różne restauracje serwujące dania typowe dla indyjskiej kuchni. Spory wybór mają przede wszystkim mieszkańcy Warszawy, gdzie tego typu lokale mieszczą się w wielu punktach. Przed wizytą w takim miejscu z pewnością warto zapoznać się z opiniami w Internecie, choć nie zawsze są one miarodajne. Dobrym pomysłem będzie także zapytanie znajomych, którzy chodzą do tego typu knajp, o wrażenia związane z pobytem w danym budynku gastronomicznym.
Choć niektórzy wolą iść do restauracji spontanicznie, to warto już wcześniej odwiedzić jej stronę internetową, aby poznać historię tego miejsca i menu. W ten sposób możesz się dowiedzieć, czy w karcie dań znajdują się potrawy spełniające Twoje preferencje kulinarne. W wielu lokalach serwują bowiem potrawy rybne lub wegetariańskie, lecz można natknąć się także na takie, w których dominuje mięso – np. wołowina, baranina lub jagnięcina. Wcześniejsza wizyta na danej witrynie pozwoli uniknąć przykrej sytuacji polegającej na tym, że po wejściu do danej knajpy, okaże się, że nie ma niczego, co możesz zamówić.
Zanim odwiedzisz restaurację, dobrze, żebyś dowiedział się, czy dodatki, takie jak ryż lub pieczywo indyjskie, są wliczone w cenę dania. Wiele osób jedzących na mieście jest przyzwyczajonych do tego, że kwota podana w menu zawiera opłatę za te składniki, a o dodatkowym wydatku rzędu kilkunastu złotych dowiaduje się dopiero przy płaceniu rachunku. Istnieją jednak bufety, gdzie Goście płacą za cały zestaw, dlatego warto zapytać obsługę o tę kwestię.
Kuchnia indyjska w zależności od regionu
Przed złożeniem zamówienia w indyjskiej restauracji warto poprosić o możliwość skonsumowania sosu, gdyż niektóre potrawy z tego kraju mogą okazać się zbyt ostre. Przebywając w Indiach, można skosztować różnych dań w zależności od regionu. W północnej części kraju przeważają smakołyki z kurczaka, koziny i baraniny, a w ich składzie mieści się nabiał, czyli masło, sery czy jogurty. Najpopularniejszym dodatkiem są tutaj chlebki naan, a sporym zainteresowaniem cieszą się także dania curry. Można tu liczyć na nieco łagodniejsze jedzenie niż w pozostałych strefach tego państwa.
Południowe indie są rejonem dla fanów bardzo pikantnych potraw, a także wegetarian i wielbicieli mleczka kokosowego oraz warzyw strączkowych. W menu wszystkich mieszczących się tu lokali gastronomicznych można znaleźć potrawy mączne, a cechą charakterystyczną tutejszych dań jest spora ilość octu. Na zachodzie królują z kolei: biały ser, ryby czy wszelkiego typu czy wszelkiego typu owoce morza w towarzystwie indyjskich przypraw. Wschodni region słynie przede wszystkim z kaczki po bombajsku oraz chałwy – wszyscy miłośnicy słodyczy będą wniebowzięci po przybyciu w te rejony.
W jaki sposób tradycyjnie podaje się potrawy indyjskiej kuchni?
Przed wizytą w Indiach warto wiedzieć, że kelnerzy podają tutaj wszystkie posiłki od razu – nie dzieląc ich na przystawki i dania główne. W północnej części kraju posiłki serwuje się Gościom na metalowej, dużej tacy, zwanej thali, natomiast w południowych rejonach funkcję naczynia pełni liść bananowca. Zwykle konsumuje się tu potrawy za pomocą sztućców, lecz warto wspomnieć, że w domach używa się do tego jedynie prawej ręki – zdaniem Hindusów lewa jest nieczysta (kwestie religijne).
Jakie przyprawy odgrywają główną rolę w indyjskiej kuchni?
Przyprawy mają szczególne znaczenie w każdej kuchni, a w indyjskiej przykłada się do nich największą wagę. Kucharze mocno skupiają się tutaj na wszystkich dodatkach, które odpowiadają za wyjątkowy smak i aromat dań, a do tego, mają właściwości lecznicze. W indyjskich potrawach króluje kardamon zapewniający niezwykłe doznania smakowe. Posiłki są z kolei bardziej pikantne po dodaniu pieprzu cayenne, a kwasowość połączoną ze słodyczą zapewnia tamaryndowiec. Wśród popularnych składników należy wymienić także: kurkumę, kminek, kolendrę, czarnuszkę, anyż, goździki, gałkę muszkatołową, imbir, cynamon czy chilli. Należy również wspomnieć o garam masala, czyli mieszance wielu ziół, na jakiej opierają się różne potrawy – bez niej straciłyby swój urok. Kolejnym istotnym elementem dań pochodzących z Indii są pasty curry, przy których można sobie wybrać stopień ostrości.
Które dania indyjskiej kuchni cieszą się największą popularnością?
Wśród potraw kuchni indyjskiej zdecydowanie wyróżnia się curry – zbliżone w smaku i konsystencji do polskiego gulaszu. W jego skład mogą wchodzić takie produkty, jak mięso, warzywa czy ser, a smak może się różnić w zależności od konkretnej mieszanki przypraw.
Istotną rolę odgrywają tutaj ryż – szczególnie popularny na południu Indii. Wśród wspomnianych już warzyw strączkowych trzeba wyróżnić soczewicę, groszek czy fasolę mung – działają one korzystnie na ludzkie zdrowie ze względu na odpowiednią ilość białka.
Będąc w indyjskim lokalu, warto na początek spróbować przystawki – kulinarne uniesienie zapewnią samosy, czyli chrupiące pierożki zawierające pikantny farsz ziemniaczany, a także warzywa obtoczone mąką z ciecierzycy i smażone na głębokim tłuszczu, zwane pakorami.
Jeśli chodzi o dania główne, to curry można skosztować w różnych wersjach – np. łagodne korma, średnio pikantne tikka masala czy mocno ostre vindaloo. Standardowym dodatkiem do tego dania jest ryż basmati tworzący świetną kompozycję z intensywnymi posiłkami. Fani mięsa lub owoców morza powinni zdecydować się na biryani – aromatyczną potrawę ryżową z kurczakiem, jagnięciną bądź krewetkami. Prawdziwą fuzję smaków zapewni jedzenie typu tandoori – pieczone w piecu tandoor, z chrupiącą skórką, lecz niezwykle soczyste w środku.
Wegetarianie muszą spróbować dal – gęstą zupę z soczewicy będącą typowym daniem kuchni indyjskiej. Danie wzbogacone o ser paneer spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych Gości.
Miłośnicy deserów z pewnością będą wniebowzięci po spróbowaniu tradycyjnych lodów o smaku pistacji, kardamonu czy mango – doskonale skomponują się one z indyjskim napojem, zwanym masala chai, czyli pikantną herbatą z mlekiem. W każdej restauracji tego typu można zamówić lassi przyrządzone z jogurtu, wody i przypraw.
Czy warto jadać potrawy indyjskiej kuchni?
Indyjska kuchnia cechuje się dużym zróżnicowaniem i bogactwem składników, lecz wiele osób zastanawia się nad tym, czy jest ona zdrowa. Na pewno pozytywnym aspektem tych dań są świeże warzywa i działające prozdrowotnie przyprawy. Podstawą różnych potraw – przede wszystkim zup – są rośliny strączkowe przynoszące korzyści układowi pokarmowemu człowieka. Warto także wspomnieć o białku roślinnym zawartym w soczewicy, ciecierzycy czy fasoli – te produkty mają mniej tłuszczu w porównaniu do produktów pochodzenia zwierzęcego. Kolejna istotna kwestia to mała ilość przetworzonego jedzenia – używa się tu wyłącznie naturalnych składników, rezygnując ze wzmacniaczy smaku czy konserwantów.
Dania indyjskiej kuchni podawane w restauracjach mogą być bardzo tłuste, zwłaszcza, jeśli przyrządza się je za pomocą dużej ilości masła lub śmietany. Ponadto, w tych potrawach często znajduje się mnóstwo soli, co może zaszkodzić ludzkiemu układowi sercowo-naczyniowemu. Wspomniane już samosy czy pakory robi się na głębokim tłuszczu, co również wiąże się z ryzykiem negatywnego oddziaływania na ludzkie zdrowie. Indie słyną także z wyjątkowo słodkich deserów – słodzonych w sztuczny sposób.
Indyjska kuchnia – zanurz się w niezwykłych smakach i aromatach!
Każdy smakosz potraw z całego świata powinien udać się do Indii lub indyjskiej restauracji na terenie Polski. Skosztowane tam potrawy zachwycą każdemu ze względu na bogactwo składników i przypraw. Warto także pamiętać o wskazówkach dotyczących wyboru lokalu, aby uniknąć przykrych rozczarowań związanych z brakiem odpowiednich dań czy zbyt wysokim rachunkiem. Kwestią, na którą koniecznie trzeba zwrócić uwagę jest duża ilość tłuszczu oraz soli w niektórych potrawach, w związku z czym nie każdy może sobie pozwolić na ich skonsumowanie.